HTML

Életképek 1.

menyi 2010.04.06. 20:31

Van egy család a Dél-Alföldön, akiknek elég reménytelen az életük. Sajnos ez több családra is elmondható, de ők még csak nem is nagyon akarnak tenni ellene. Albérletben laknak mind a heten. Négy kisgyerek és három felnőtt. A gyerekek fiatalok, mindannyian 10 év alatt vannak. A felnőttek: az anya: Nelli, a nagymama: Csilla és a nagypapa: Sándor. Az anyának természetesen van egy férje is, de ő most a szegedi csillagban pihenget rablás miatt... Albérletből albérletbe költöznek és nem tudják hogy fizessék ki a rezsit és a bérelt lakás díját. Pedig lenne rá pénzük, szegény nagypapa elvesztette az egyik lábát egy munkahelyi balesetben így ő jó nyugdíjat kap. A nagymama is nyugdíjas korban jár az ő nyugdíja már annyira nem jó, Nelli pedig dolgozik, vagyis dolgozott, csak kirugták mert sokszor jelent meg a munkahelyén ittasan. Nagy probléma a családban az alkohol, iszik mind a három felnőtt, és nem kis összegek csúsznak le a torkukon. Amikor meglátogata őket a főbérlő elég ittas állapotban találta őket. Egyedül a nagymama volt szalonképes, de ő is elég korlátoltan. Elmondása szerint nagyon beteg, valamilyen vírusos fertőzést kapott el, ezért most gyógyszert kell szednie, de legalább ne inna rá. Tompa volt és be volt lassulva, a szavak összefüggéstelenül hagyták el a száját. Ígérgette a föbérlőt, hogy minden rendben lesz, befizetik a két és fél hónapos csúszást a Tigáznál, ami körölbelül 80 ezer magyar forintba fog kerülni. Le vannak maradva a villany és a víz szolgáltatás díjával is, nem beszélve az albérleti díjról. "Minden rendben lesz, Nellinek új állása van, jól keres." Percek múlva elszólja magát és bevallja, hogy még nem is volt bent a munkahelyén, csak jövőhéten kezd el dolgozni. Még így fél részegen is folyton próbálja elterelni a szót a kötelezettségeikről, igazán jól csinálja.
A lakás tiszta kosz, sárdarabok mindenfelél és szemét. Két literes Köbányai sörös palackok hevernek mindenhol. Valami megcsapja az orrát a főbérlőnek a konyhában, ismerős szag, mi lehet ez? - gondolja. Megvan! Pálinka. Megfordul és egy két literes flakon tele pálinkával néz vele szembe. Az udvaron három nagytestű fajtiszta kutya rohangál, őket is eteni kell valamiből. Na és a cigi... öngyújtó és cigisdoboz hever szerte szét a lakásban. Erre megy el a pénz, így kell ezt csinálni. Persze a gyerekek ruháztatása és iskoláztatása is komoly összegeket visz el a családi kasszából. Dehát ők vállalták.
Egyedül a gyerekeket sajnálom, milyen jövőt fognak nekik biztosítani? Hogyan lehetnek ennyire felelőtlenek? Folyamatosan alkoholba folytani a bánatot? Ez nem megoldás! A temérdek pénz amit dohányárura költenek, mert napi két doboz/felnőtt igazán nem kis összeg, főleg ha szűkös a bevétel, na és persze az ember egészségének sem tesz valami jót. De hát ők tudják. Mégis jó lenne ha belegondolnának abba a helyzetbe, hogy mihez fognak kezdeni, ha el kell költözniük, mert a főbérlő már nem fogja tovább elnézni nekik a folyamatos csúszást és nem fizetést.
 

Címkék: munka betegség bűn töprengés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://menyi.blog.hu/api/trackback/id/tr111899964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása