HTML

Menyhért blogja

Mindennapok feketén-fehéren.

H1N1

menyi 2009.11.28. 21:52

Sertésinfluenza - sokan így emlegetik. Volt már Madárinfluenza, az is sok embert megölt. Veszélyes-e vagy nem? Nem tudom. Szerencsére még nem kaptam el és nem is áll szándékomban. Hatalmas felhajtás veszi körül az új vírust, nincs olyan óra, hogy ne lehessen hírt hallani róla a rádióban, vagy a tévében. Kicsit túl van lihegve véleményem szerint. Magyar emberbe magyar vakcinát! Európában 4 féle H1N1 vakcinát lehet kapni, Magyarisztánban mégis csak a hazai fejlesztésűhöz lehet hozzájutni. Pedig mi van, ha az alanynak nem felel meg az itthoni? Rendkívül gyorsan készült el a hazánkban forgalmazott verzió, kételkedésre ad okot, hogy egyálalán volt-e idő tökéletesen tesztelni? Nagyon sok orvos megtagadta az oltóanyag beadását, és több doktor is hangoztatta hogy ő nem ajánlja senkinek sem. Egy egészséges szervezet csak képes felülkerekedni az új influenzavíruson, vagy nem? Bizonytalan ez a helyzet.

Tojásokban tenyésztik a gyengített vírust, amit később oltóanyag formában adnak be. A szervezetbe bekerülve, a legyengített vírust könnyedén elpusztítják a T-sejtek és egy későbbi fertőzés esetén már tökéletesen fel tudják venni a harcot velük szemben, mivel "emlékeznek" rá. Állítólag a tojásérzékenyeknél előfordulhatnak olyan esetek a vakcina beadás után, hogy életük végéig epilepsziás rohamokra kell számítaniuk. Akik szervátültetésen estek át, nem kaphatják meg az oltóanyagot. Az is érdekes hogy a gyógyszertárak nem a jól megszokott kereskedő hálózatukon keresztül kapják meg a vakcinát, hanem az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől (EKI). Napokig csak azt lehett látni, hogy nincs elég vakcina, folyamatosan elfogy a patikákból. Debrecenben volt olyan, hogy mindössze 2 óra kellett ahhoz, hogy elfogyjon egy doboz oltóanyag. Nagyon sokan csak a H1N1 elleni oltást keresik, amikor az csak a szezonális influenza oltással együtt hatásos. Természetesen megjelent már a vírus mutálódott verziója is, de a szakértők szerint ez természetes és ez ellen is véd az oltás. Külön oltópontokat hoztak létre a kórházakban, itt csak azok kérhetik az oltást, akiknek nem ingyen jár. 

 
Öröm az ürömben, hogy a médiának köszönhetően annyira híres oltóanyagot loptak egy nagycenki patikából. Történt ugyanis, hogy főhősünk némi italt vett magához, a sokadik üveg után elég részeg volt, így hát haza felé indult. Útja a patika felé vezetett, ahova hirtelen támadt ötlettől betört és készpénz valamint orvosi segéd eszközök kíséretében H1N1 oltóanyagot vett magához, majd ezután távozott. A történet után a rendőrség természetesen elkapta a betörőt.

Címkék: betegség influenza h1n1

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://menyi.blog.hu/api/trackback/id/tr281559638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu Máltai Szeretetszolgálat Nagycenken 2009.12.04. 11:37:03

Vigyázat hamisítják! Tanmese, amelyről azonban mondhatnánk: nem „nagy” ügy, hiszen nem egy nagyvárosi történet, hanem kicsiben egy apró település életének visszásságaiba enged bepillantást. A tanulság azért mindenképpen ugyanaz: mi történik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása